BIJAK BELAJAR

Motivasi, Strategi dan Panduan Kecemerlangan Belajar, Pengajaran dan Keibubapaan

Seminar Bijak Belajar Rendah di SK Seri Setia, Teluk Intan

Posted by M Fitri M Shukri di 20 Mei, 2008


Fitri bersama peserta Tahun 4,5 dan 6Memegang \'papan target\' untuk demonstrasi oleh Dr ShukriDr Shukri datang untuk ceramah ringkas pada penghujung seminarCikgu Ramlah mempengerusikan majlis

Alhamdulillah saya berkesempatan mengendalikan Seminar Bijak Belajar Rendah untuk pelajar-pelajar di sekitar Teluk Intan pada Sabtu 17 Mei 2008 baru-baru ini. Seminar ini dianjurkan oleh gabungan sekolah-sekolah rendah di daerah Teluk Intan. Ia dianjurkan di Sekolah Kebangsaan Seri Setia dan disertai oleh 12 buah sekolah. Seramai 230 orang pelajar Tahun 4, 5 dan 6 menghadiri seminar. Walaupun seminar ini disasarkan untuk pelajar Tahun 6, namun sebahagian pelajar Tahun-tahun 4 dan 5 turut hadir kerana majoriti mereka adalah anak guru-guru sendiri. Disiplin, penyertaan dan kerjasama dari pelajar adalah amat mudah kerana mereka merupakan pelajar terpilih sekolah masing-masing (melihat kepada foto, ramai juga di kalangan mereka adalah pengawas sekolah).

Yang menariknya pada kali ini, bapa saya, Dr Shukri Abdullah turut mengadakan seminar berhampiran iaitu di SK Convent Teluk Intan. Jadi setelah tamat seminar di sana, beliau datang dan sempat memberikan ceramah ringkas selama 15 minit selepas tamat seminar kendalian saya.

Selepas itu kami terus pulang ke Yan, Kedah melalui ‘jalan dalam’ dari Teluk Intan dan ‘tembus’ di tol Kuala Kangsar untuk memasuki Lebuhraya Utara Selatan hingga ke tol Gurun. Alhamdulillah kami tiba di kampung di Yan pada jam 11 malam. Disebabkan pemandu Dr Shukri, Abang Dzul tidak ikut serta kali ini, maka sayalah ‘official driver’. Sambil saya memandu, Dr Shukri sempat membuka laptop+wireless modem broadband beliau untuk membaca laman-laman blog politik untuk mengetahui perkembangan terkini politik negara yang kian panas dan rancak. Bila singgah minum di Bota, saya ambil kesempatan membaca secepat mungkin laman-laman blog yang dimuat-turun oleh Dr Shukri. Saya tak kisah kena ‘drive’, dah biasa ‘long distance’ dan kali ini, bawa Toyota Harrier pulak tu!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: