BIJAK BELAJAR

Motivasi, Strategi dan Panduan Kecemerlangan Belajar, Pengajaran dan Keibubapaan

Bersama ‘scholar’ Yayasan Proton

Posted by M Fitri M Shukri di 30 November, 2007

 

Yayasan Proton
Peserta seminar Bijak Belajar IPT bersama fasilitator dan penganjur seminar
Hadiah bunting Bijak Belajar Peserta seminar Ceramah Husna Demonstrasi keyakinan

FASILITATOR

PENGISIAN DISAMPAIKAN

Fitri Shukri

Pengenalan seminar
Akauntabiliti diri
Konsep mencapai kecemerlangan akademik
Strategi kecemerlangan akademik
Tayangan wayang motivasi
Belajar lebih dari sekadar untuk peperiksaan
Panduan ‘team-learning’
Sesi soal jawab

Nurul Husna Shukri

Pengalaman mendapat ijazah kelas pertama
Pemakanan untuk kecemerlangan belajar

Dr Shukri Abdullah

Motivasi dan matlamat kecemerlangan akademik
Keyakinan diri dan kekuatan minda
Memori dan peningkatan daya ingatan
Nota peta minda dan aplikasi
Pengurusan masa dan disiplin diri
Sesi soal jawab
Muhasabah dan tindakan selepas seminar

Fitri Shukri

Fitri Shukri, Nurul Husna Shukri dan Dr Shukri Abdullah telah berpeluang menyampaikan seminar Bijak Belajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) kepada pelajar-pelajar universiti tajaan Yayasan Proton di ‘pekan koboi’, Eagle Ranch Resort, Port Dickson baru-baru ini. Program bermula pada jam 10.30 pagi Sabtu 24 November dengan dikendalikan oleh Fitri Shukri sehingga ke jam 11.00 malam. Buat pertama kali, Nurul Husna telah menyampaikan ceramah pengalaman dan panduan bagaimana beliau mendapat ijazah Kelas Pertama dan Anugerah Emas Chancellor dari Universiti Malaysia Sabah bagi tahun 2007. Pada sebelah malam, pelajar turut disajikan dengan tayangan filem motivasi yang turut melucukan, adaptasi dari sebuah kisah benar.

Pada hari kedua, Dr Shukri pula menyampaikan seminar beliau sehingga ke petang dengan beberapa slot dikendalikan secara pendek oleh Fitri Shukri dan Nurul Husna.

26 orang peserta seminar ini memang kumpulan pelajar yang hebat. Gabungan pelajar Melayu, Cina dan India ini dianugerahkan biasiswa Yayasan Proton untuk belajar Kejuruteraan (majoriti), Perakaunan dan seorang dalam bidang Undang-undang di universiti-universiti tempatan. Mereka dipilih berdasarkan keputusan pengajian pra-universiti yang cemerlang, dan turut diuji dair berbagai perspektif melalui temuramah yang dikendalikan oleh Yayasan Proton. Kebanyakan peserta adalah pelajar tahun pertama (memasuki semester kedua pengajian), namun terdapat juga beberapa pelajar tahun kedua dan terakhir. Malah dua dari mereka sudah pun menamatkan pengajian ijazah pertama dan menunggu untuk memulakan kerjaya di Proton. Oleh itu kami terpaksa mencari jalan tengah untuk membuat seminar kepada dua kumpulan berbeza, iaitu pelajar junior dan senior. Namun kami dibantu oleh Puan Wan Yan dan Puan Izzatul Farita dari Proton yang telah memecah pelajar kepada lima kumpulan mengikut spesifikasi yang kami cadangkan.

Bagi kami yang biasanya mengendalikan sehingga 200 hingga 400 orang pelajar dalam satu program, jumlah 26 orang ini telah membolehkan seminar diadakan secara lebih bersantai dan mengenali setiap peserta dengan lebih dekat. Sudah tentu, sesi perbincangan dan persembahan antara yang paling ‘membisingkan’ dengan persaingan sihat di antara setiap kumpulan. Bab makan pula, hmm… memang best, melahap-lah jawabnya kami! Namun yang tak sempat, ialah untuk buat aktiviti outdoor kerana memang tiada dalam perancangan walaupun tempat program memang sesuai sangat. Tak terkejutlah, ramai peserta meminta supaya program seumpama ini di masa akan datang dipanjangkan dari dua hari yang sedia ada.

‘Tabik spring’ perlu diberikan kepada Puan Wan Yan yang telah menjadi ‘ibu’ kepada bakal kekuatan Proton ini selama beliau dipertanggjawabkan ke Yayasan Proton. Dan selamat maju jaya atas kerja baru di bahagian International Sales. Jual banyak lagi Proton ke luar negara!

Satu soalan yang menarik oleh peserta seminar :
“Bagaimana dengan pensyarah yang suka bagi assignment yang takdak kaitan langsung dengan apa yang dipelajari?”

Saya telah beri jawapan kepada peserta seminar. Untuk jawapan di sini, tunggu dulu…

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: